[b style="line-height: 15px; text-align: justify;"]
Selam ne demektir?[/b]
Selâm, kelime olarak; huzur, barış, sağlık ve iyi dileklerini sunma anlamlarına gelir. Selamlaşmak; insanların karşılıklı olarak birbirlerine sağlık, huzur, güven ve barış dileklerinde bulunmalarıdır.
Niçin Selamlaşmalıyız?
İnsanlar toplum halinde birlikte yaşamak zorundadır. Birlikte yaşamanın temeli sevgi ve saygıdır. Bu nedenle toplumsal yaşamda insanların birbirlerini sevmesi, sayması ve bunu davranışlarıyla göstermesi çok önemlidir. Günlük yaşamımızda bu sevgi ve saygıyı ortaya çıkaracak, geliştirecek davranış biçimleri vardır. Selâmlaşma bir ilişkiyi başlatan, sağlamlaştırıp pekiştiren önemli ve güzel bir davranıştır. Karşımızdakine ilgimizi, sevgimizi, saygımızı, nezaketimizi göstermenin en iyi yoludur. Bu nedenle selamlaşmak günlük konuşmalarımızda en çok kullandığımız sözcüklerden biridir.
Selam vermekle karşımızdaki kimseye neyi ifade etmiş oluruz?
Selâm verdiğimiz kimseye: Onun için iyi dileklerde bulunduğumuzu, dost olduğumuzu, ona güzel duygular beslediğimizi, iyi niyetli olduğumuzu ifade etmiş oluruz. Aynı zamanda ona ilgi gösterdiğimizi, değer verdiğimizi de belirtiriz.
Günlük konuşmalarımızda selamlaşma ile ilgili hangi sözcükleri kullanırız?
Günlük yaşamımızda yaygın olarak kullandığımız çeşitli selamlaşma ifadeleri vardır. "Selamün aleyküm(Allah'ın selamı üzerine olsun)", "iyi günler", "merhaba", "iyi akşamlar", "günaydın", "iyi çalışmalar" "İyi dersler", "Hoşça kal", "Hayırlı sabahlar veya hayırlı akşamlar" bunlardan bazılarıdır.
Günlük konuşmalarımızda selamlaşma ile ilgili sözcükleri nerede ve nasıl kullanırız?
Günlük yaşamımızda evde, okulda, alışverişte, yolda, otobüste vb. yerlerde birçok insanla karşılaşırız. Karşılaştığımızda insanlarla selamlaşırız. Örneğin; sabah kalktığımızda aile bireylerimize, okulda arkadaşlarımıza ve öğretmenlerimize "günaydın, hayırlı sabahlar" diyerek iyi dileklerde bulunuruz. Bir dükkâna girdiğimizde "hayırlı işler" deriz. Herhangi bir yerde karşılaştığımız kimselere "merhaba", "iyi günler" diyerek selamlarız. Çalışan bir kimseyle karşılaştığımızda "kolay gelsin" diyerek iyi dileklerimizi belirtiriz. Birbirimizden ayrılırken "iyi akşamlar", "iyi günler", "hoşça kal", "Allaha ısmarladık" gibi selamlaşma ifadeleri kullanırız. Selâmlaşmada asıl önemli olan iyi niyetli olmak, karşıdakine güzel duygular beslemektir. Ancak dinimize, örf ve adetlerimize en uygun olanı ile selam vermek daha güzeldir.
Dinimiz açısından selâmın önemi nedir?
Dinimiz, insanların birbirini sevmesi, sayması ve dayanışma içinde kardeşçe yaşamasına önem verir. Bunu sağlayan davranışlardan biri olan selamlaşma, dinimizin öğütlediği davranışlardandır. Yüce Allah Kur'an'da "Bir selamla selamlandığınız zaman, siz de ondan daha güzeli ile selamlayın …"(Nisa suresi, ayet 86) buyurmuştur. Sevgili Peygamberimiz de selâmlaşmaya önem vermiş, selâmlaşmayı yaygınlaştırmayı öğütlemiştir. Hatta selâm vermede yarışmayı tavsiye etmiş, önce selâm vermenin daha iyi olduğunu belirtmiştir.
Selamlaşmak bize neler kazandırır?
Selâmlaşmanın birey ve toplum açısından birçok yararları vardır. Selam vererek karşımızdaki insana ilgimizi, sevgimizi, saygımızı, nezaketimizi gösteririz. Onlar da bize karşılık vererek, aynı güzel duygularla bize karşılık verirler. Bu durum hem bizim, hem de onların mutlu olmasını sağladığı gibi, aramızdaki sevgi ve dostluk bağları güçlendirir. Bu anlamda bize düşen görev selamlaşmayı yaygınlaştırmaktır.