[b style="text-align: justify;"]
2. Sözünde Durmak, Dürüst, Güvenilir Olmak ve Temizlik[/b]
Bedenimizi, elbiselerimizi ve çevremizi temiz tutmanın yanında; verilen sözde durmak, dürüst ve güvenilir olmak da temizliktir.
Atalarımız bu tür temizliğe ruhî temizlik veya manevî temizlik demişlerdir. Verdiği sözde durmayan bir yönetici, söz verdiği halde borcunu ödemeyen bir tüccar, sözüne güvenmediğimiz bir arkadaşımız veya dostumuz için “temiz bir insan” diyebilmek oldukça güçtür.
Yerine getirilmeyen sözlerden dolayı başımıza gelen felâketler, zamanında ödenmeyen çek ve senetlerden dolayı yıkılan şirketler
ve bu şirketlerde çalışanların uğradıkları zararlar hep manevî kirlenmenin getirdiği olumsuzluklardır.
Çevresine dürüst davranmayarak güven telkin edemeyen insanlardan oluşan bir toplumun sağlıklı olduğunu kimse iddia edemez. Yüce yaratıcımız Kur'an-ı Kerim’de buyurmuştur ki;
“Nefsini temizleyen gerçekten kurtulmuş,onu kirletip örten ise ziyana uğramıştır.”( Şems 91 / 9-10)
Benliğini, yapmış olduğu zararlı ve ahlâksız hareketlerle kirletenler; benliğini yalanla, aldatma ile, rüşvetle, iki yüzlülükle kirletenler gerçekten dünyada da, ahirette de kaybedenlerden olacaklardır.
Ama nefsini doğru sözlülükle güvenilir olmakla ve hayırlı çalışmalarla temizleyenler de hem dünyada hem de âhiret hayatında mesut ve bahtiyar olacaklardır.